‘Libya’da Bütünleşme ve Kalınma: Düşünce Kuruluşların Rolü’ Çalıştayı
 
Tarih : 22-23 Şubat 2016 Yer : Ankara Türkiye

“Libya’da Bütünleşme ve Kalkınma: Düşünce Kuruluşların Rolü” konu başlığını taşıyan çalıştay,  İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Libya Programı (LPRD),  Siyaset, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (SETA) ve Libya Politika ve Stratejiler Organizasyonu (LOOPS)  tarafından  22-23 Şubat 2016 tarihlerinde Ankara’da SESRIC Merkez Binası’nda  düzenlendi. 

Çalıştayın açılış oturumunda konuşma yapan SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Libya’da devletin yeniden inşa edilmesi konusunun daha fazla dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı. Büyükelçi Kulaklıkaya,  ulusal aktörlerin gerektiğinde uluslararası arabulucuların sağladığı yardımı benimsemeleri gerektiğini belirtti.

Libya’da devlet kurma sürecinde geliştirme ve uyum politikalarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Büyükelçi Kulaklıkaya, bunun sürdürülebilir yönetim ve daha adîl ve müreffeh Libya toplumunun oluşturulmasına katkıda bulunacağını ifade etti. Büyükelçi Kulaklıkaya , Libyalı düşünce kuruluşlarının  kamu politikası üzerindeki etkisini geliştirmek için kendi kapasitelerini geliştirmeleri gerektiğine vurgu yaparak,  bu bağlamda,  düşünce kuruluşlarının araştırma yaparak, siyasî kısıtlamalar arasında sağlam kamu politikaları için bir kanıt sağlayabileceğini belirtti.

Siyaset, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (SETA) Genel Koordinatör Yardımcısı Prof. Muhittin Ataman, Libya Politika ve Stratejiler Organizasyonu (LOOPS) Başkanı Dr. Awad İbrahim, Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Libya Programı (LPRD) Genel Müdürü Mustafa El Sagezli ve Libya’nın Ankara Büyükelçisi Abdurrezak Muhtar da Libya Çalıştayı’nın açılış oturumuna katılıp konuşma yaptılar.

Çalıştay, politika sürecinde titiz araştırmalar yürütmekte olan bağımsız politika araştırma kurumlarını desteklenmesini,  düşünce kuruluşlarının kapasitesini arttırmak için ulusal ve İslam Dünyası başta olmak üzere uluslararası  ortaklar ile çalışmasının güçlendirilmesini,, araştırmacıların ve analistlerin araştırma kabiliyetlerinin geliştirmesini amaçlamaktadır.

SESRIC Merkez Binası’nda düzenlenen çalıştaya, Libyalı düşünce kuruluşları Libya Politika ve Stratejiler Organizasyonu, Moomken Farkındalık ve Medya Örgütü, Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Libya Programı (LPRD) , Araştırma, Bilim ve Teknoloji için Libya Kurumu ve Sosyal Araştırmalar Merkezi yanı sıra, Türk düşünce kuruluşlarından da Siyaset, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (SETA), Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) ve Ankara Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ASEM) çalıştaya katılım sağladı. TC Başbakanlık temsilcileri de çalıştaya katıldı. 

Foto