SESRIC ‘Suriyeli Mülteciler: Beklentiler ve Zorluklar’ konu başlığını taşıyan Çalıştay düzenledi
 
Tarih : 25-26 Şubat 2016 Yer : Ankara Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), 25-26 Şubat 2016 tarihlerinde Ankara’da  “Suriyeli Mülteciler: Beklentiler ve Zorluklar”  konulu özel bir çalıştay düzenledi.

Çalıştayın açılışına SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Başdanışmanı (Göç ve İnsani Yardım) Dr.Muhammed Murtaza Yetiş, Ürdün Elçi Müsteşar ve Misyon Şefi Yardımcısı Sayın Yousef Abdulghani, Mısır Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Hussein El Saharty, Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi Sayın Mansour Abdallah, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Sayın Kudret Bülbül ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye temsilcisi Numan Özcan’ın yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluş temsilcisi de  katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya, Suriye’de yaşanan krizin tüm insanlık tarihinde felaket bir olay haline geldiğini hatırlatarak, son istatistiklere göre Suriye’nin komşu ülkelerine kaçan mültecilerin sayısının yaklaşık 5 milyona ulaştığına dikkat çekti.

Büyükelçi Kulaklıkaya, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bu çalıştay, Suriye krizinin uluslararası toplumun samimiyeti ve bütünlüğü için gerçek bir test haline geldiği bir zamanda düzenleniyor. Ve bu derece  kompleks  bir insani kriz ile tek bir milletin başedemeyeceği  de netlik kazandı; Suriye halkını yerel topluluklara entegre etmek için bizim uzun vadeli,  gerçek bir strateji ve plana ihtiyacımız var.”

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Başdanışmanı Dr.Muhammed Murtaza Yetiş yaptığı konuşmada, iki gün boyunca yapılacak çalıştayda Suriye meselesinin tartışılacağını belirterek, ancak Suriye’nin bir mesele haline dönüşmesi ve yaşananların asıl nedeninin köküne inilip, kalıcı öneriler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yetiş, SESRIC’in Suriye konusundaki öncülüğünün çok ciddi gelişmelere ve fırsatlara yol açacağını ümit ettiğini belirterek, çalıştaydan çıkacak kararlar ve öneriler doğrultusunda bir takım adımlar atılacağına inandığını kaydetti.

Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Mansur Abdullah, "Lübnan da 1 milyon 200 bini kayıtlı, 400 bini kayıt dışı olmak üzere 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı var. Lübnan halihazırda iskan sorunu ile karşı karşıya ve sığınmacılar konut sıkıntısı yaşıyor. Sağlık konusuna gelince, hastaneler ihtiyaca karşılık veremiyor.” Abdullah ayrıca yaşananlardan en büyük zararı kadın ve çocukların gördüğünü dile getiren Abdullah, 2014 yılının ekim ayında Avrupa elçilerine uyarıda bulunarak, "Akdeniz çocuklarımızı yutuyor" dediğini ifade etti.

Suriyeli Mültecilere ev sahipliği yapan Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’dan gelen uzmanların  6 ana başlık çerçevesinde tecrübelerini birbirleri ile paylaşarak  yaşanan ortak sorunlara yönelik bir yol haritası ve acil eylem planı hazırlanmasının planlandığı çalıştaya, Suriye’ye komşu ülkelerin ilgili otoriteleri, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar katılıyor.

Yerleşme ve Barınma”, “Sağlık”, “Eğitim”, “İş Gücüne Katılım”, “Medeni ve İnsani Haklar” ve “Sosyal Bütünleşme ve Uyum” temalı altı farklı oturumda uzmanlar ve bilim adamları fikir alışverişinde bulunuyor.

İki günlük süren Suriye Çalıştayı, altı farklı oturumda elde edilen sonuçları genel oturumda özetlenerek değerlendirilerek sona erdi. Kapanış töreninde konuşma yapan Büyükelçi Kulaklıkaya, çalıştaya katılan ve katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin resmi rakamlarına göre Suriye'deki savaştan kaçanların sayısı 4 milyon 185 bini geçti. Mültecilerin en büyük bölümü Türkiye'de. Türkiye'deki kayıtlı mülteci sayısı 2 milyon 181 bin oldu. Suriye'nin güneydeki komşusu Lübnan'da 1 milyon 57 bin, Ürdün'de ise 632 binden fazla mülteci bulunuyor. Irak ve Mısır’da bulunan Suriyeli mültecilerin sayısı ise 244 bin ve 127 bin.

Fotoğraflar