‘Radikalizm ve Şiddet İçeren Aşırılık’ Uzmanlar Grubu Toplantısı
 
Tarih : 02 Mart 2016 Yer : Ankara Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile birlikte, 2 Mart 2016 tarihinde SESRIC Merkez Binası’nda “Radikalizm ve Şiddet İçeren Aşırılık” konu başlığını taşıyan uzmanlar grubu toplantısı düzenledi.

SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya yaptığı açılış konuşmasında, terörizmin en temel insan haklarından biri olan yaşama hakkını ihlal ettiğine vurgu yaparak, terörizmin fena halde ve sistematik şekilde insan haklarını ihlal ettiğini ve bunun insanlığa karşı bir suç olarak değerlendirilmesinin doğal olduğunu belirtti.

Büyükelçi Kulaklıkaya, kapsamlı bir yaklaşıma gerekli olduğunu hatırlatarak, ilk adımın radikalizm ve şiddet içeren aşırılık ile ilgili tüm boyutları kapsayan (siyasi, sosyal, ekonomik vb.) kanıtlara dayalı araştırmaların üretilip bilgilerin toplanması olduğunu belirtti.

Büyükelçi Kulaklıkaya şöyle devam etti: “SESRIC, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği ve bazı ilgili İİT Kuruluşları ile, örneğin IRCICA ve düşünce kuruluşlarıyla yakın işbirliğinde bulunuyor. Bizim son hedefimiz, İİT ve üye ülkelerinin radikalizm ve şiddet içeren aşırıcılıkla mücadelelerini destekleyen pratik araştırma sonuçları üretmektir.”

SETA Genel Koordinatör Yardımcısı Prof. Muhittin Ataman ve ORSAM Başkanı Dr. Şaban Kardaş da Uzmanlar Grubu Toplantısı’nın açılış oturumuna katılıp konuşma yaptılar.

El-Kaide’nin küresel bir terör örgütü olarak ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da şiddetli terör saldırıları düzenlemesi radikalizm ve şiddet içeren aşırılık konusunu odak haline getirmiştir. Bu ilgi, DAEŞ’in son zamandaki yükselişiyle ve farklı kıtalarda DAEŞ’e bağlılık vaadinde bulunan çeşitli terör örgütlerince gerçekleştirilen terör saldırılarıyla birlikte yoğunlaşmıştır. Böylece radikalleşme ve şiddet içeren aşırılık konusu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülkelerinde ve uluslararası toplumda en önemli gündem maddesi haline gelmektedir.

Toplantının amacı, “SESRIC-ORSAM-SETA” araştırma ekibine destek olacak radikalleşme ve şiddet içeren aşırılık konusundaki uzmanları bir araya getirmektir. Toplantının ana hedefi ise araştırma raporları çıkartılması ve böylece İİT Üye Ülkelerinin radikalleşme ve şiddet içeren aşırılığı anlamak ve bununla mücadele etmede metodlar sağlanmasıdır.

Uzmanlar grubu toplantısında radikalleşme ile ilgili Teorik Çerçeve ve Tanımlama; Radikalizm ve Şiddet İçeren Aşırılığın Nedenleri; Hukukî ve kanunî yaptırım ile İlgili Boyutu; İlahiyatsal/Teolojik Boyutu; Sosyal ağlar Aile ve Gençlik; Mesaj, Anlatım, Söylev ve Medya; Radikalleşmeye Giden Yol; Radikalleşme Süreci: Öncesi ve Sonrası Etik Sınırlar konu başlıkları ele alınacak.

SESRIC Merkez Binası’nda düzenlenen Uzmanlar Grubu Toplantısı’na, Bahçeşehir Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Yeniden Entegrasyon ve Kalkınma Libya Programı (LPRD), Wana Enstitüsü, Maghribia Çalışmaları ve Eğitim Akademisi, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye Polis Akademisi, T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Başbakanlığı, T.C. Dışişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Suudi Arabistan Büyükelçiliği, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (COEDAT), Suriye Forumu, SETA ve ORSAM’dan çok sayıda ulusal ve uluslararası araştırmacılar ve uzmanlar katılım sağladı.

Fotoğraflar