SESRIC, İİT Pamuk Üreticisi Ülkelere Yönelik Eğitim Kursu Düzenledi
 
Tarih : 29-31 Mart 2016 Yer : Ankara Türkiye

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İslam İşbirliği Teşkilatı Pamuk Eğitim Programı (OIC-CTP) kapsamında 29-31 Mart 2016 tarihlerinde “Moleküler ve Klasik Islah Yaklaşımlarıyla Yaprak Kıvırcıklığı Virüsünün Yıkıcı Etkisinin Hafifletilmesi” konu başlığını taşıyan eğitim kursu düzenledi. Pakistan Punjab Üniversitesi uzmanları tarfından verilen eğitim, İİT Pamuk Üreticisi Ülkelerindeki Pamuk Uzmanlarına hitap etti.

Eğitim kursunun hedefi katılımcıların genetik modifikasyon, GDO tespiti, pamuk çeşitleri, alanda risk değerlendirmesi gibi konuları ele alıp, bu yöntemleri kendi laboratuarlarında kullanmaları ve GDO tespit edebilmeleridir.

Eğitim kursunun bir diğer amacı genetik pamuk, GDO tespiti, pamuk çeşitleri, alan değerlendirmesi, risk değerlendirmesi ile ilgili moleküler biyoloji teknikleri hakkında  farkındalık sağlanarak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülkelerinin uluslararası rekabet gücünü arttırmaktı.  

“Moleküler ve Klasik Islah Yaklaşımlarıyla Yaprak Kıvırcıklığı Virüsünün Yıkıcı Etkisinin Hafifletilmesi” eğitim kursunda ele alınan konulardan bazıları: Ziraat ve sağlık biyoteknolojisi tanıtımı, Pamukta genetik transformasyon ihtiyacı, yöntemi ve başarısı, Transgenik bitkilerin risk değerlendirmesi ve çeşitli onay süreci, Biyoteknoloji beklentileri ve gelecekteki gelişmeler, Laboratuvarda transjenik pamuk bitkilerinin moleküler değerlendirilmesi, Pakistan’da GDO işleme tarzı ve İşbirliği ihtiyaçları ve faydaları.

Ankara’da düzenlenen eğitim kursuna Bangladeş, Kamerun, Uganda, Togo, Mozambik, Nijerya, Afganistan, Pakistan ve Türkiye’den uzmanlar katılım sağladı.  

Fotoğraflar