13. İslam Zirvesi Konferansı İstanbul’da düzenlendi
 
Tarih : 10-15 Nisan 2016 Yer : Istanbul Türkiye

13. İslam Zirvesi Toplantısı, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 10-15 Nisan 2016 tarihlerinde İİT Üyesi Ülkeler Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımı ile İstanbul’da gerçekleşti.

"Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma" başlığını taşıyan İslam Zirvesi, İslam dünyasının karşılaştığı sorunları çözme için İİT Üye Ülkelerinin birlik ve beraberliğinin önemini vurguladı.

Zirve Konferansı 10-11 Nisan 2016 tarihlerinde Kıdemli Memurlar toplantısı ile başladı. Ardından 12-13 Nisan 2016 tarihlerinde Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı gerçekleştirildi. İslam Zirvesi de 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlendi.

İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, 13. İslam Zirvesi'ne hazırlık mahiyetindeki Dışişleri Bakanları Toplantısı ardından yaptığı konuşmasında, İslamofobiya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, İslam dünyasının yaşadığı insani trajedileri bilim, sağlık ve eğitim, üye ülkelerin işbirlikleri, üye ülkelerde yoksulluğun azaltılması ve alt yapının iyileştirilmesi konularını da görüştüklerini dile getirdi.

İslam Zirvesi’nde ağırlıklı olarak Filistin ve Kudüs meselesi, yoksullukla mücadele, terör ve aşırıcılıkla mücadele, yatırım ve finans, bilim ve teknoloji, iklim değişikliği ve sürdürebilirlik, dinler arası uyum, ortak İslami insani eylem ve İslamofobiya konuları değerlendirildi.

56 İİT Üye Ülkesi temsilcilerinin yer aldığı zirvede 33 ülkeden devlet ve hükümet başkanı da katıldı.

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi de (SESRIC), İslam Zirvesi toplantısına SESRIC Genel Direktörü BE Musa Kulaklıkaya tarafından temsil edildi. SESRIC, 14 Nisan 2016 tarihinde düzenlenen Kanserle Mücadelede Hanımefendilerin Liderliği Özel Oturumu’nda, İİT Üye Ülkelerinde Kanser Statüsü konulu çalışmasını sundu.