SESRIC, İİT Üyesi Ülkeleri İstatistik Yıllığı 2018 Baskısını Tanıttı
 
Tarih : 04 Aralık 2018 Yer : Cidde Suudi Arabistan

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC), İİT Üyesi Ülkeleri İstatistik Yıllığı 2018 baskısının tanıtımını 3 Aralık 2018 tarihinde Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kurumları Yıllık Koordinasyon Toplantısı Dördüncü Oturumu’nda yaptı.

İİT Üye Ülkeleri İstatistik Yıllığı 2018, farklı sosyo-ekonomik kategoriler altındaki çeşitli istatistikleri özet bir halde ve karşılaştırmalı olarak okuyucularına sunmaktadır.

İlk kez 1980 yılında yayımlanan Yıllık’ın 2018 baskısının içeriği tekrar gözden geçirilerek yeni kategoriler ve göstergelerle zenginleştirilmiştir. 2018 baskısı, 2000-2018 dönemine ait 20 kategori altında gruplanmış 277 göstergeyi kapsamaktadır.

Yıllık’ın kapsam dahilinde Tarım, Nüfus, Eğitim, Enerji, Çevre, Kadın ve Aile, Sağlık, Sanayi ve İmalat, Altyapı, Uluslararası Finans, İslami Bankacılık ve Finans, İşgücü ve Sosyal Güvenlik, Para ve Enflasyon, Ulusal Hesaplar, Kamu Maliyesi, Bilim-Teknoloji-İnovasyon, Tütün Kontrolü, Turizm, Ticaret ve Su kategorileri bulunmaktadır.

2018 Yıllığı, İİT seviyesinde özet resmi istatistikler çerçevesinde bir başvuru niteliği taşırken istatistiksel farkındalığı arttırmayı, kanıta dayalı karar vermeye destek olmayı ve İİT üyesi ülkeler arasındaki işbirliğini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Yıllık, İİT üye ülkelerinin bireysel performanslarını ve seçilmiş göstergeler için İİT ülkeler grubunun Dünya geneliyle karşılaştırmasını da içermektedir.

2019'dan itibaren SESRIC, İİT İstatistikleri (OICStat) Veritabanında barındırılan her bir kategoriyi kapsayacak iki haftalık bir “İİT İstatistiksel Görünüm” raporlarını yayımlamaya başlayacaktır. Bu yaklaşımla okuyucular, konu bazlı istatistiksel analizlere ve tablolara daha hızla ulaşabilecek.