İİT Üyeleri Yükselen Donör Ülkeler Listesinde
 
Tarih : 05 Mart 2019 Yer : New York - ABD

5-8 Mart 2019 tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 50. İstatistik Komisyon Oturumu çerçevesinde OECD tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma için Toplam Resmi Yardımlar (TOSSD) toplantısına panelist olarak katılan SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinin kalkınma finansmanındaki yerlerine dair önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.

İslam Ülkelerinin Resmi Kalkınma Yardımlarındaki Durumu

İİT üye ülkeleri konumları itibariyle Uzak Doğu Asya’dan Güney Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyada yer almakta olup, sosyo-ekonomik olarak da büyük farklılıklar göstermektedir. Resmi Kalkınma Yardımları (RKY) noktasında bazı ülkelerimizin konumu geçmişte sadece alıcı olmalarına rağmen son yıllarda yükselen donör ülkelerimizin sayısı ile değişim göstermektedir.

2017 yılı rakamlarına göre, 48 İslam ülkesinin aldığı yaklaşık 61 milyar dolarlık net resmi kalkınma yardımı gelişmekte olan ülkelerin dünya çapında aldığı yardımların %56.1’ine tekabül etmektedir.

Yükselen bir Donör Ülke Olarak Türkiye'nin Performansı

Türkiye 2017 yılında yapmış olduğu 8,12 milyar dolarlık resmi kalkınma yardımıyla OECD bünyesindeki Kalkınma Yardımları Komitesi’ne üye olan ülkeler arasında ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Japonya ve Fransa’nın ardından en çok yardım yapan altıncı ülke olmuştur.

OECD istatistiklerinin incelenmesinden, yapılan resmi kalkınma yardımlarının Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranına göre ise İsveç, Lüksemburg ve Norveç’in ardından %0,95 ile en fazla yardım yapan dördüncü ülke olmuştur. Türkiye yakalamış olduğu bu oranla Birleşmiş Milletler’in Binyıl Kalkınma Hedefi olan %0,70 hedefini geçmiştir.

Sürdürülebilir Kalkınma ve Resmi Kalkınma Yardımları Verileri

BM üyesi ülkelerin kabul ettiği, 2030 yılında ulaşılması amaçlanan ve uluslararası kalkınma gündemine yön veren sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hizmet eden resmi kalkınma yardımı rakamlarının daha iyi takip edilmesi üzerine SESRIC’in de üyesi olduğu bir çalışma grubu oluşturulmuştur.

Sekretaryasını OECD-DAC’ın (Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü - Kalkınma Yardımları Komitesi) yürüttüğü çalışma grubu TOSSD adlı veri ölçme ve toplama sistemi oluşturmak üzere düzenli olarak toplanmaktadır. Son hali verilmek üzere olan yeni veri aktarım sistemi ile daha kapsamlı veri toplanması ve RKY akışlarının sürdürülebilir kalkınmaya katkısının daha iyi ölçümü amaçlanmaktadır.